EVS zvezde na zidu slavnih

V mladinskem dnevnem center Blok že vrsto let, vse od samega začetka dalje , vsako leto znova v svojih vrstah gostimo prostovoljce preko Evropske prostovoljske službe (European Voluntary Service – EVS). Kot gostujoča organizacija omogočamo mladim iz vseh koncev Evrope,  da se kot prostovoljci vključijo v delovni proces našega centra ter na ta način pridobijo dragocene izkušnje, ki jm bodo prišle še kako prav na njihovi življenjski poti. Doslej smo jih gostili že kar lepo število iz različnih držav. Letos so tako z nami Alyona iz Rusije, Mathieu iz Francije ter Katharina iz Nemčije. V preteklih letih so bili z nami tudi prostovoljci iz Litve, Latvije, Grčije, Slovaške, Italije, Nemčije, Španije in Turčije. Med njihovim bivanjem v Škofji Loki se kolikor je le mogoče vključujejo tudi v širše lokalno okolje ter preko naše kulture in običajev spoznavajo naš način življenja.  Nanje so nam ostali lepi spomini, z nekaterimi pa še celo redno ostajamo v stikih in se veselimo dne, ko nas bodo ponovno obiskali.

EVS-ovci, kot jih pogosto imenujemo, ki so vključeni v program MDC Blok, so za delovanje našega mladinskega centra zelo pomembni, saj bogatijo naš program in s svojimi znanji ter izkušnjami, pa tudi kulturnimi okolji, iz katerih izhajajo, vnašajo nove programske vsebine. Tako se redno učimo tujih jezikov, spoznavamo tuje navade, običaje ter kulinariko. Nekatere vsebine potekajo v obliki bolj formalnih, organiziranih delavnic, veliko pa je samo medsebojnega druženja, znotraj katerega gradimo prijateljstva, medtem ko skupaj počnemo kaj zabavnega in poučnega.  Med njimi ter mladimi se tako velikokrat ustvarijo tesne vezi, navezanost nanje pa je opazna še zlasti ob trenutku slovesa, ko so velikokrat prisotne tudi solze. Eno leto le ni tako kratko obdobje in številni od njih so se močno zasidrali v naša srca in tudi s svojim delom pustili močan pečat.

Da bi združili prijetno s koristnim, zraven pa še obujali spomine na prijetna druženja z EVS-ovci in projekte, ki smo jih skupaj počeli, smo z našimi udeleženci odločili, da jih počastimo na prav poseben način. Izdelali smo EVS zid slavnih. Na steno prostora, ki sicer v MDC Blok služi kot (m)učilnica, smo narisali megalomanski zemljevid Evrope ter ga pobarvali. V našem arhivu smo poiskali slike vseh dosedanjih prostovoljcev, ki smo jih gostili v Bloku ali pa so na tak ali drugačen način zaznamovali življenje v našem centru. S pomočjo računalniških programov smo slike obdelali, dodali imena, obdobje izmenjave ter pošiljajočo državo. Na zemljevidu smo označili mesta, iz katerih prihajajo ter jih povezali s Slovenijo. Na ta način bo spomin na skupne prigode z našimi  »slavnimi zvezdniki« živel za vekomaj,  mesto pa hranimo tudi za vse prihodnje generacije.

 

 

 

 

 

 

 

 

Share This