MDC BLOK na festivalu pisana loka

Priponke oz. badge/značke z različnimi tematikami mladi danes uporabljajo kot sredstvo, s katerim izražajo pripadnost določeni subkulturi, navdušenost nad njihovimi idoli,pa naj si bodo to glasbeniki, športniki ali druge osebnosti iz sveta znanih ali pa z njimi preprosto nadgradijo njihov stil oblačenja s pripenjanjem na torbe ali oblačila. Dandanes jih lahko kupimo v najrazličnejših trgovinah, še zlasti pa so z njimi nasičene stojnice promenad v obmorskih mestih, kjer so cene še posebej zasoljene.

Ker pa v našem MDC-ju vedno prisegamo na unikaten pristop ter princip »naredi si sam«, bomo udeležence delavnice pod strokovnim mentorstvom spodbudili, da si domiselne priponke izdelajo kar sami ter tako njihovem modnem stilu dodajo še osebno noto. Lahko pa unikatni značke služijo tudi kot izvirno darilo, ki ima zaradi osebnega pečata popolnoma drugačen pomen, kakor nekaj, kar bi na hitro kupili v najbližjem supermarketu.Tisto, kar izdelamo sami, je namrečnekaj posebnega, saj v izdelavo vložimo svojo energijo, čas, ljubezen, pa tudi originalni osebni pečat, zato je tovrstna pozornost za obdarovanca toliko bolj dragocena.

Mentor delavnice bo Mohor Kejžar, akademski slikar. Najprej bo udeležence seznanil s postopkom izdelave, materiali, ki jih bodo imeli na voljo, jim pokazal nekaj primerkov že izdelanih značk ter jim pojasnil, na kaj je treba biti pozoren, da bo izdelek na koncu takšen, kot si ga želijo. Ob pomoči mentorjev jih bo vodil skozi celoten proces ustvarjanja, od začetnega skiciranja do končne izdelave.

Značke bomo izdelovali s pomočjo posebne naprave, ki nam omogoča, da sliko, ki smo jo narisali,vgradimo vposebne modele značk. Osnovo bodo predstavljale šablone krogov na belem papirju, v katere bodo sodelujoči s svinčnikom izrisal motiv. Tisti nekoliko bolj kreativni jih bodo lahko skicirali povsem samostojno po lastnih željah, vsem ostalim pa bodo v pomoč vnaprej pripravljeni motivi. Narisane motive bomo nato prevlekli s tankimi vodoodpornimi flomastri. Tej fazi sledi faza barvanja, pri katerem bodo ponovno na voljo različne vrste barv (barvice, akrilne barve, voščenke,…). V samem zaključku pa bomo kroge še izrezali ter jih s pomočjo naprave vgradili z vnaprej pripravljene modele značk.

 

Share This