MULTIKULTI PONEDELJKI Z ALBERTOM

Letošnje leto je eden izmed prostovoljcev, ki jih gosti naša matična organizacija Familija tudi Alberto iz Italije. V okviru rotacij, ki jih prostovoljci izvajajo z namenom spoznavanja različnih lokalnih organizacij, je trikrat obiskal tudi naš center.

Na uvodnem obisku je za naše udeležence pripravil predstavitev sebe ter njegove domovine. Na osnovi izkušenj iz lastnega življenja nam je predstavil italijansko kulturo ter jo primerjal z našim načinom življenja, ki ga je spoznal v 6 mesecih, odkar je prišel v Slovenijo v okviru projekta Kids in action.

Že na uvodnem srečanju je med drugim omenil, da se je v okviru študija antropologije leta 2022 odpravil v ZDA, natančneje v Severno Dakoto z namenom raziskovanja življenja ameriških staroselcev. Informacija je med prisotnimi požela veliko zanimanja, zato nam je obljubil, da nam ob naslednjem srečanju pripravi podrobnejšo predstavitev njegove »indijanske« izkušnje.  Ta je vključevala vse podrobnosti, povezane s pripravami, samo potjo ter bivanjem v bližini rezervata. Najbolj zanimiv del pa so bile podrobnosti iz življenja plemena LAKOTA SIOUX, ki ga je preučeval v okviru odprave, saj gre za pleme, ki še vedno živi na zelo tradicionalen način. Preko slikovnega gradiva različnih pripradnikov plemena ter raznih premetov nas je seznanil z njihovim načinom življenja ter kulturo. Izpostavil je tudi negativne plati situacije v tamkajšnjem rezervatu. Ker gre za povsem drugačno kulturo naši, so prisotni spremljali predstavitev z velikim navdušenjem, sam tovrstne predstavitve v okviru multikulti delavnic še nismo imeli.

Share This