LOKA V SNEGU 2018 – Unikatni leseni okraski za božično drevo

V MDC Blok smo, sedaj že tradicionalno, v okviru festivala Loka v snegu v petek, 28.12. 2018 organizirali ustvarjalno delavnivo z naslovom NAREDI SI SAM: unikatni leseni okraski za božično drevo. Z delavnico, ki je potekala pod mentorstvom akamenskega slikarja Mohorja Kejžarja smo pričeli ob 17. uri. Ta je udeležence najprej seznanil z materiali, ki so jih imeli na voljo, jim pokazal nekaj primerkov že izdelanih okraskov ter jim pojasnil, na kaj je treba biti pozoren, da bo izdelek na koncu takšen, kot si ga želijo. Ob pomoči mentorjev (pri projektu je pomagal koordinator MDC Blok Nejc Novak ter mentorji PUM-o Škofja Loka), ki so z aktivnim pristopom ter komunikacijo poskrbeli za prijetno vzdušje, jih je vodil skozi proces ustvarjanja, od začetnega skiciranja do končne izdelave.

Božično-drevesne so udeleženci izdelovali iz naravnih, okolju prijaznih materialov. Osnovo za okrasek so predstavljali brezovi žetoni (tanki leseni koluti, narejeni iz sušenih brezovih vej) različnih velikosti. Vsak obiskovalec si je na žeton s svinčnikom izrisal motiv. Tisti nekoliko bolj kreativni so jih skicirali samostojno po lastnih željah, vsem ostalim pa so bile v pomoč vnaprej pripravljene šablone. Narisane motive so nato prevlekli z vodoodpornimi flomastri različnih debelin, bolj zahtevni obiskovalci pa so za poudarjanje linij na uporabili tudi pirograf (posebna naprava za vžiganje v les). V zadnji fazi izdelave okraskov je bilo na vrsti še barvanje, pri katerem se je uporabljalo navadne barvice.

Delavnica je bila zaradi svoje zasnove primerna za prav vse starostne skupine obiskovalcev. Nad njo so bili navdušeni tako otroci, kot tudi najstniki in odrasli, saj so tekom izdelave lahko izbirali med tehnikami različnih težavnosti. Nekateri so naredili bolj enostavne obeske, spet drugi, predvsem starejši pa so lahko bolj poglobljeno uporabili svoje slikarske oz. pirografske sposobnosti.

Z izvedbo delavnice smo izredno zadovoljni, saj je od začetka do konca potekala v sproščenem in prijetnem vzdušju, ki so ga občutili tako tisti, ki so pomagali pri izvedbi, kakor tudi obiskovalci. S kozarčkom toplega čaja smo program zaključili ob 19. uri.

 

 

 

Share This