15+ bluz – pogovor z ozdravljenim odvisnikom

V okviru projekta 15+ BLUZ, s katerim smo začeli v letošnjem šolskem letu in je namenjen srednješolsem oz. mladim starejšim od 15 let, smo včeraj, v četrtek 4.4. skupaj z nekaterimi udeleženci organizirali pogovor z ozdravljenim odvisnikom. Ideja se je porodila na enem od programskih srečanj, na katerih skupaj z mladimi iščemo ideje, ki bi na tak ali drugačen način popestrile naša četrtkova druženja.

Alen, ki je že več kot 10 let v abstinenci in v svoji želji, da bi mladim pomagal in jih ozaveščal o vseh pasteh, ki jih prinaša življenje na raznih drogah, tako mehkih kot trdih, se je z veseljem odzval našemu povabilu. Pred samim srečanjem smo z udeleženci pripravili nekaj vprašanj, na večino katerih je Alen v svojem, predvsem odkritem in zelo realističnem opisovanju svoje izkušnje odgovoril že sam. Dotaknil se je svojega prvega srečanja z drogo, stopnjevanja tolerance in prehajanja na vse trše droge vse do herioinske odvisnosti, ki mu je vzela najlepših deset let njegovega življenja in v katerih je z dvakrtano klinično smrtjo, brezdomostvom ter številnimi kriminalnimi dejanji kot pravi sam, dosegel dno dna.

Kljub načrtovanemu enournemu pogovoru, je le-ta v smrtni tišini navzočih trajal slabi dve uri, v katerih je pretekla tudi kakšna solza na obraz tako gosta kot nas samih. Prepričani smo, da se je njegova zgodba vsem zasidrala globoko v spomin in jim oz. nam bo za vedno v opomin.

Share This