Gasilec na obisku

V petek, 18.5. je naš center obiskal poklicni gasilec Rok Košir, član gasilske brigade Ljubljana. Rok, ki je gasilcem zvest že vse od 7 leta starosti, se je z veseljem odzval našemu povabilu ter za nas pripravil izredno poučno ter hkrati zanimivo predstavitev gasilskega dela.

Njegovo navdušenje nad gasilstvom  se je pričelo že v osnovni šoli, ko je živel v neposredni bližini gasilskega doma, kjer domuje prostovoljno gasilsko društvu Trata. Kmalu se jim je pridružil in od takrat dalje je ta, pogosto podcenjen poklic, del njegovega vsakdana.

Ob podpori slikovnega gradiva nam je predstavil njegovo pot vse od začetkov v PGD Trata do pravega poklicnega gasilca. Izvedeli smo, kako poteka izbor, kakšni preizkusi telesne pripravljenosti čakajo vse kandidate ter tudi, kakšne so testom pripadajoče norme, ki jih je potrebno doseči. Glede na to, da je že od malih nog predan športu, zanj to seveda ni bila nobena ovira. Sledil je sprehod skozi običajen delovni dan gasilca. Med drugim nam je zaupal tudi, kakšna je njegova plača. Do zadnje podrobnosti smo spoznali potek intervencije, ki smo si jo tudi ogledali na videoposnetku. Z nami je delil njegove številne prigode iz terena, od smrtno nevarnih posredovanj do reševanje hišnih ljubljenčkov. Seznanjeni smo bili tudi s kompletno gasilsko opremo, predvsem nas je šokirala teža, ki jo nosijo na sebi.

Za tem je bil na vrsti nekoliko bolj poučen del predavanja. V opomin nas je na osnovi  njegovih lastnih poklicnih izkušenj opozoril na tiste napake, ki jih počnemo ljudje, ko se znajdemo v takih kritičnih situacijah ter nam dal napotke, kako ravnati pravilno.

Na koncu njegovega obiska pa je prišla na vrsto najbolj zanimiva tema njegovega obiska. Rok se namreč že kar nekaj časa udeležuje tekmovanj, ki so v tujini , predvsem v Ameriki, bolje poznana. Gre za takoimenovane Firefighter combat challenge. Zdravniki so jih označili za najtežji 2 minuti v športu in Rok jim brez pomisleka prikimava. Vsak posameznik mora namreč  v čimkrajšem možnem času opraviti s kopico zaporednih ter izjemno napornih nalog (te posnemjao  resnične situacije, s katerim se gasilci srečujejo na intervencijah). Njegov najboljši rezultat pa je minuta in 40 sekund. KAPO DOL !

 

 

 

Share This