Literarno druženje s pisateljem Roddyem Doylom

V sredo, 21.11.2018 smo se tisti, literarno bolj navdušeni blokovci udeležili srečanja s priznanim irskim pisateljem Roddyem Doylom, ki bo tudi glavni gost letošnjega knjižnega sejma v Ljubljani.

Po začetnem nagovoru našega župana ter irskega veleposlanika v Sloveniji, je besedo dobil tudi glavni gost. Skozi dobro uro dolg intervju (ki je bil mimogrede prevajan), je Roddy spregovoril o najrazličnejših tematikah, povezanih s svetom pisanja romanov in kratkih zgodb, dotaknil pa se je tudi samega življenja v Dublinu.

Osrednja tema pogovora pa je bil seveda njegov zadnji roman Super!. Skozi voditeljičina vprašanja je zvesti publiki odkrival ozadje simbolike ter motiviv, uporabljenih v knjigi. Razkril je tudi, od kje izhaja naslov ter posvetilo – knjiga je namreč posvečena galebom 🙂

Za konec srečanja se je dotaknil še enega zelo pomebnega dela njegovega življenja, in sicer projektu Fighting words. Gre za skupino 10 centrov za mladostnike, katerih glavni namen je skozi nešolske oblike spodbujati kreativno pisanje med mladimi. Prvi center je bi odprt pred 10 leti v Dublinu, danes pa se nahajajo v različnih irskih mestih in jih obiskuje več kot 10.000 otrok.

Glede na to, da imamo tudi v našem centru svojo različico Fighting words v obliki Ustvarjalnih črkarij, se sprašujemo,  da je ideja najbrž na krilih kakega galeba priletela direktno iz irske 😉

Nad pogovorom, ki se je odvijal v intimnem vzdušju dvorane Sokolskega domu smo bili tako navdušeni, da smo naše literarno druženje nadaljevali še ob Čaju ter sladici.

Share This