NOČ KNJIGE V MDC BLOKU

POEZIJA VSEH GENERACIJ

MDC Blok se skupaj s kulturnim društvom Grable pod okriljem založbe Sanje pridružuje SVETOVNEMU DNEVU KNJIGE, KI GA PRAZNUJEMO POVSOD PO SVETU 23.APRILA.

Dogodek, ki bo na ta dan popestril mladinski dnevni center, se bo začel ob 18:00, posvetili pa ga bomo BRANJU AVTORSKE POEZIJE VSEH GENERACIJ. To pomeni, da bodo svoje pesmi lahko prebrali vsi, ki sicer pišejo bolj zase, a se sem in tja radi skupaj s svojo poezijo podružijo z ostalimi ljubitelji verzov in besede. Nastopili bodo lahko mladi od 12 let naprej. Zgornje starostne meje ni. Pesmi bomo ob čaju in pecivu ter v sproščenem vzdušju brali eno uro z možnostjo podaljšanja.

Vsi, ki bi se radi prijavili na branje svojih pesmi, naj se javijo v Blokovo pisarno ali pišejo na mejl anja@familija.eu.

Delite to novico naprej! Skupaj z vami se veselimo praznika knjig, domišljije in vaših zgodb ujetih v verze 🙂

Nekaj več o tem dnevu si lahko preberete spodaj:

23. april – svetovni dan knjige

23. april je svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Dan je posvečen promociji branja, založništva in zaščiti avtorskih pravic ter intelektualne lastnine. Slovenija je ena redkih evropskih držav, ki praznik knjige praznuje en teden. Svetovni dan knjige je razglasil Unesco leta 1995. To je dan, ko praznujemo pisatelji, ilustratorji, knjižničarji in vsi, ki imamo radi knjige.
Zakaj ravno 23. april?
Svetovni dan knjige se zgleduje po prazniku Sv. Jurija, v katerem so Katalonci v en praznik združili več običajev oziroma praznikov – tudi praznik vrtnic, ki izvira iz sedemnajstega stoletja – in dobili dan, na katerega so fantje dekletom podarili vrtnico (lepoto), one pa njim knjigo (znanje). Unesco je razglasil 23. april za svetovni dan knjige leta 1995. S tem datumom je opozoril, da je 23. april dan mnogih literarnih obletnic – na ta dan so se rodili ali umrli številni svetovno znani literarni ustvarjalci: Miguel de Cervantes , William Shakespeare, Inca Garcilaso de la Vega, Rupert Broke, William Wordsworth, Maurice Druon in Vladimir Nabokov.

 

Slovenija edina država, ki praznuje kar cel teden
Po številnih mestih v različnih državah sveta na ta dan potekajo dogodki, ki na prvo mesto postavljajo knjigo. Slovenija je ena redkih držav, ki svetovni dan knjige praznuje več dni in v različnih krajih po državi. Na Švedskem organizirajo tekmovanje za najbolj priljubljeno mladinsko knjigo, v Španiji pa imajo maratonsko branje Don Kihota. V Čilu prirejajo sejem, na katerem si izmenjujejo knjige, knjižni sejem je tudi v Sarajevu. V Peruju je to dan, ko glasno berejo na številnih prireditvah. V Franciji tega dne razglasijo pet nominirancev za literarno nagrado l’algue d’or. Praznujejo ga tudi na Kosovu.

 

Na ta dan tudi predaja naziva svetovna prestolnica knjige
23. april je tudi dan, ko si mesta predajajo prestižen Unescov naziv svetovna prestolnica knjige. Ljubljana se je z njim ponašala leta 2010 in ga potem predala Buenos Airesu. Leta 2012 je naslov pripadel armenskemu Erevanu, leta 2013 glavnemu mestu Tajske Bangkoku. Svetovna prestolnica knjige za leto 2014 je Nigerijsko pristaniško mesto Port Harcourt.

 

Po knjigo raje v knjižnico kot v knjigarno
V letu 2011 je v Sloveniji delovalo 58 splošnih knjižnic; dve slovenski splošni knjižnici pa sta delovali še zunaj Slovenije, ena v Celovcu in ena v Trstu, kažejo podatki Statističnega urada Slovenije. V splošno knjižnico je včlanjen povprečno vsak četrti prebivalec Slovenije. Vsak član je v letu 2011 obiskal splošno knjižnico približno dvajsetkrat in si v letu 2011 izposodil približno 50 enot knjižničnega gradiva, knjižnega in neknjižnega.

 

(zgornji tekst je vzet s spletne strani: http://www.rtvslo.si/infodrom/infoteka/0/1950)

 

 

 

 

 

 

Share This