režiserji lastnih odločitev

V okviru evropskega tedna mladih, ki smo ga obeleževali konec maja in ki ga organizirajo nacionalna agencija za Erasmus+, evropska solidarnostna enota in mreža Eurodesk, smo v izobraževalnem in terapevtskem centru Familija skupaj z udeleženci programa PUM-O, MDC Blok in drugimi mladimi iz lokalnega okolja organizirali posvet z naslovom Režiserji lastnih odločitev.

Navdahnil nas je letošnji slogan evropskega tedna mladih »naša prihodnost je v naših rokah«. V okviru posveta smo si ogledali kratek film, ki so ga mladi posneli na temo življenjskih odločitev in režiranja lastnih usod.

Mladi so bili v proces nastajanja filma vključeni ves čas, od začetka do konca, pod strokovnim vodstvom mentorja so bili v nastajanje filma vključeni glede na svoje znanje, veščine, sposobnosti, pa tudi želje. Tako je film povsem avtorsko delo mladih, zanj so napisali scenarij, ga posneli in tudi zmontirali. Film naslavlja pomembnost pravih življenjskih odločitev, prikazuje stranpoti in nas spodbuja k temu, da usodo vzamemo v svoje roke ter se zavedamo moči, da smo sami ustvarjalci lastne življenjske poti.

Ogledu filma je sledil pogovor o aktivni participaciji mladih v družbi, na katerega smo povabili tudi lokalne odločevalce s polja mladinskih politik. Ugotovili smo, da mladi slabo poznajo načine in postopke za naslavljanje pomembnih družbenih dilem, ki se jih tičejo in so jim pomembne. Pogovarjali smo se, kako lahko izrazimo svoje mnenje tako, da smo slišani, kako lahko dosežemo in naslovimo lokalne odločevalce ter kako lahko na tak način dosežemo spremembe v družbi, ki bodo pomenile izboljšanje situacije za mlade.

Pogovarjali smo se tudi, kako se lahko mladi povežejo, v katere organizacije na lokalnem nivoju se lahko vključijo, da bodo lahko uspešno naslavljali svoje želje in potrebe.

Debata je bila burna in nadvse zanimiva, zato smo druženje zaključili z mislijo, da nam takšnih srečanj in pogovorov manjka. Poslovili smo se v želji, da se v kratkem ponovno srečamo in pogovorimo o tem, kako bodo lahko mladi čim bolj aktivni, vključeni v družbo, kako bomo lahko ojačali njihov glas in kako jim bomo lahko omogočili čim bolj kvalitetno okolje za uspešen prehod v odraslost.

 

Share This