samopodoba: prijatelj ali sovražnik ?

Ker v zadnjem času mentorji opažamo, da ima vse več udeležencev težave, ki so na tak ali drugačen način povezane z njihovo samopodobo, smo se odločili, da enega od popoldnevov namenimo sproščenemu, a vodenemu pogovoru o omenjeni tematiki.

Kar nekaj prisotnih ni niti točno vedelo, kaj samopodoba je, zato smo v uvodu najprej podrobneje pojasnili omenjeni pojem ter še nekaj njemu bližnjih. Sledilo je razpravljanje o tem kakšno samopodobo ima lahko posameznik, kaj vse vpliva na njeno oblikovanje, kakšne so posledice tako negativne kot tudi pozitivne samopododbe, predvsem pa smo poskušali odkriti kako jo lahko izboljšamo ter kaj v pri tem lahko storimo sami.

V drugem delu debate pa so se prisotni opredeljevali do vedenj, ki so posledica bodisi pozitivne ali negativne samopododbe. Odločitve smo skupaj tudi pokomentirali.

Še enkrat se je izkazalo, da so tovrstne debate v manjšem krogu udeležencev učinkovitejše pri naslavljanju osrednje teme, saj se prisotni lažje odprejo in delijo tudi bolj osebne občutke, na katerih se potem gradi pogovor. Posledično pa je večja uporabna vrednost predebatiranega.

Share This