Sladkor – tihi ubijalec

V okviru našega internega projekta VRATA V ZDRAVJE smo izvedli prvi dve delavnici v letošnjem šolskem letu. Tokratna osrednja tema je bila snov, s katero se redno srečujemo v vsakdanjem življenju in je predvsem med mladimi izredno priljubljena, hkrati pa se večina ne zaveda njenih škodljivih učinkov. Pogovrajali smo se o sladkorju.

Na prvi delavnici smo se pogovarjali o njegovih negativnih učinkih na telo ter iskali tista živila, v katerih se v velikih količinah skriva kot prikrita sestavina. Ugotovili smo, da so iz tega vidika najbolj problematične razne pijače, saj jih uživamo, ko smo žejni, a se ne zavedamo, kakšne količine tega skritega ubijalaca hkrati vnašamo v naše telo. Na koncu smo na podlagi ugotovitev iskali ideje, kako bi novo znanje prenesli na poučen plakat, ki bo krasil naša vrata ter nas opozarjal na to skrito nevarnost.

Na drugi delavnici smo s pomočjo embalaž raznih pijač, ki smo jih zbirali tekom tedna, izdelali plakat, ki prikazuje količino sladkorja v posamezni od njih ter hkrati ponuja vodo kot zdravo alterantivo za gašenje naše žeje.

Share This