srečanje z branetom t. červekom

Na popočitniki ponedeljek, 26.2. je MDC Blok obiskal prav poseben gost. Na pobudo naših udeležencev ter MEPI prostovoljcev smo namreč na pogovor povabili Braneta T. Červeka, notranjca, ki je že 25 let certificiran inštruktor preživetja v naravi, ki je po številnih divjinah sveta našel svoje mesto pod soncem prav v Godešiču pri Škofji Loki. Na naše povabilo se je z veseljem odzval, saj kot pravi, so prav mladostniki tista, zelo pomembna veja širjenja njegovega filozofije o pomembnosti sožitja narave in človeka, ki edina vodi v ohranjanje tako enega kot drugega.

Brane je človek oz. pravi leksikon mnogoterih, dandanes že skoraj  pozabljenih znanj. Njegova življenjska zgodba je tako zanimiva, da bi bila lahko podlaga za knjižne uspešnice avanturistične, kriminalne ter vojaške narave ali pa preprosto vir informacij tisoč in enemu priročniku. Mi pa smo imeli to čast, da smo v živo in od blizu skozi pogovor ter ob podpori slikovnega  ter materialnega gradiva doživeli delček te njegove, nadvse navdušujoče življenjske izkušnje.

Skozi skoraj dve uri dolg pogovor nas je najprej seznanil z začetki njegovega »prijateljevanja« z naravo, ki segajo v njegovo mladost ter obdobje služenja vojaškega roka pri specialnih enotah nekdanje JLA. Dokončna odločitev, da svoje življenje povsem podredi tehnikam in taktikam preživetja v naravi pa je padla po polletni osami v slovenskih in hrvaških gozdovih. Temu je sledila ekspedicija v Avstralijo, kjer je dve leti preživel med tamkajšnjimi domorodci Aborigini, ki so ga sprejeli za svojega in ga po vseh testih preživetja v divjini posvojili kot prvega belega evropejca  ter mu izdali certifikat »Certified Nature Survival Instructor«. Ustanovil je svojo šolo S.S.F., v okviru katere izvaja najrazličnejše programe preživetja v naravi za civiliste, preko katerih ozavešča ljudi tako o pomenu ohranjanja narave kot o moči posameznikove volje. Kot en največjih strokovnjakov na tem področju uri številne domače in tuje vojake iz specialnih enot ter izvidnike in pilote. Sodeloval je že z vojskami ZDA, Velike Britanije, Avstralije in Francije, doma pa je največ sodeloval z enoto za specialno delovanje, letalsko šolo ter šolo za častnike. Za svoje delo je prejel številne vojaške pohvale in nagrade.

Vsi udeleženci dogodka so lahko izvedeli številne zanimivosti, od tega kako brez pripomočkov zanetiti ogenj, konzervirati ulovljeno meso, izdelati cementno lepilo, pa do tega kako preplavati ledeno reko ter uloviti 4 metrskega krokodila. Z veseljem je odgovarjal na vsa vprašanja udeležencev, ki so bili več kot navdušeni nad njegovimi izkušnjami, znanjem, predvsem pa njegovim nastopom. Namreč vsak njegov gib ti da vedeti, da je v divjini povsem gotov sam vase in v popolnem stiku z naravo. Za zaključek bi lahko rekli, da je Brane človek, s katerim ni dobro »češenj zobati«, saj bi se še medved raje obrnil, a hkrati daleč okoli ni večje dobričine tako širokega srca in velikega duha.

 

 

Share This