TRajnostno. lokalno. globalno.

V mesecu februarju in marcu je Nina Arnuš iz Zavoda Tri za nas pripravila dve izredno zanimivi delavnici v sklopu projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno., katerega namen je ozaveščati javnost o pomenu in vlogi mednarodnega razvojnega sodelovanja, mednarodni humanitarni pomoči,  ciljih trajnostnega razvoja ter opozarjati na njihovo uresničevanje in vlogo države ter posameznika pri tem.

Prva delavnica pod njenim vodstvom se je odvila v Knjižnici Ivana Tavčarja – enota Trata v sredo 20.2. Preko igre, ki je spominjala na pri nas zelo priljubljeni Twister, smo spoznavali, kako poteka svetovna trgovina ter pot nekaterih pri nas zelo popularnih izdelkov, vse od začetne surovine ter njenega geografskega porekla  do končnega produkta.  Izvedeli smo tudi, kaj pomeni pravična trgovina in izpostavili z njo povezano ekonomsko ter ekološko problematiko.

Na naslednji delavnici, ki se je odvila v našem cenrtu v torek 19.3., smo teorijo prejšnje delavnice prenesli še v prakso. Izdelovali smo domačo “nutelo” izključno z izdelki z oznako Fairtrade. Med pripravljanjem namaza  smo si ogledali tudi nekaj kratkih filmčkov na temo pravične trgovine, ki prikazujejo realno situacijo v nekaterih afriških državah. Še preden pa smo se posladkali z našim končnim izdelkom, smo sestavine le tega primerjali z etiketo vsem dobro poznane originalne Nutelle.

 

 

Share This