izšel je nov, 7. izvod revije Blokopis

Geneza Blokopisa, revije v zine obliki, ki jo ustvarjajo udeleženci mladinskega dnevnega centra Blok iz Škofje Loke, sega v november 2017, ko sta ga skupaj zasnovala koordinator centra Nejc in takratna EVS-prostovoljka Alyona, letos, ko smo dobili že 7. izvod, pa z zadovoljstvom ugotavljamo, da se je med našimi mladimi blokovci zelo prijel.

Poleg rednih izdaj pa smo do zdaj ustvarili že dve posebni ediciji. Prva – Ustvarjalne črkarije – je rezultat naših delavnic kreativnega pisanja z istoimenskim naslovom, na katerih smo dali krila domišljiji in spisali različne tekste, od pesmi pa do grozljivk in komedij, in jih na koncu, še ilustrirane za povrh, združili v neko zaključeno celoto. Druga posebna edicija pa vključuje izdelke, ki so nastali na delavnicah EVS-prostovoljke Leslie: zgodbe naših udeležencev so dobile novo podobo v obliki stripa, od tod tudi ime – STRIParija. Nad STRIParijo so bile knjižničarke v enoti Trata Knjižnice Ivana Tavčarja tako navdušene, da so bili stripi potem še razstavljeni na Mladinskem oddelku v Škofji Loki.

Taka je torej zgodovina naše revije (zelo uspešna), ampak kakšen pa je ustvarjalni proces njenega nastanka? Prvič, vse počnemo sami. Vse. (Razen tiska.) Vsak piše o tistem, kar ga najbolj zanima. Šport, moda, glasba, hobiji, aktualni dogodki, ki smo se jih udeležili ali jih organizirali. Vsak pisec ali piska je tudi oblikovalec in ilustrator svoje strani. Pri tem jih spodbujamo k aktivnemu iskanju informacij in k vztrajnosti, da začeto tudi dokončajo, da se potrudijo biti natančni in dosledni, tako da so potem na svoj izdelek tudi upravičeno ponosni. Posebej smo veseli, ker so naši udeleženci revijo res vzeli za svojo, da uživajo ob njenem ustvarjanju, saj nemalokrat sami od sebe pristopijo k mentorjem z željo, da bi kak članek dokončali, tudi če delavnica Blokopisa ni izrecno na dnevnem programu. Naše poslanstvo je s tem doseženo.

Blokopis bomo od letos naprej izdajali v okviru aktualnega šolskega leta, dobite pa ga brezplačno bodisi v naši pisarni ali pa si ga izposodite v enoti Trata.

 

 

Share This