Noč knjige v MDC Blok

MDC Blok se je, tako kot že lani, tudi letos pridružil obeleževanju svetovnega dneva knjige, ki ga praznujemo 23. aprila. Noč knjige je že tradicionana prireditev, ki jo organizira založba Sanje skupaj s številnimi partnerji po vsej Sloveniji. Ta dan se po različnih ustanovah, šolah, knjižnicah, kulturnih in mladinskih centrih zvrsti mnogo dogodkov, ki nagovarjajo vse generacije in spodbujajo ljubezen do branja ter knjige.

V MDC Blok smo se lani posvetili poeziji različnih generacij, letos smo medgeneracijskost ohranili, brali pa smo tako poezijo kot kratke zgodbe, v slovenskem, ruskem, francoskem, nemškem in španskem jeziku, poslušali smo celo pripovedovanje pravljice, Blokovo himno in pomagali pet ljudske pesmi.

Dogodek smo pripravili skupaj s Kulturnim društvom Grable, društvom za kreativno grabljenje sveta, nanj kot sodelujoče goste povabili še dva dnevna mladinska centra iz Škofje Loke in sicer DC Ω in DCM Podlubnik, ki so s sabo prinesli nekaj njim ljubih tekstov, gostili pa smo tudi pisateljico Minko Likar, ki je avtorica štirih knjig Odmevi izpod Blegoša, Mladost na preizkušnji, zbirke novel Sopotnik v svojem avtu in zbirke zgodb z naslovom Onkraj sebe (Sončne zgodbe). Gospa Minka je mlade pisce s svojo energijo in pisateljsko žilico sigurno spodbudila, da jim navdušenje nad pisano besedo v bližnji prihodnosti ne bo pojenjalo.

Blokovci smo na Noči knjige za širšo javnost pripravili izbor pesmi in kratkih zgodb, ki so nastajale od septembra dalje na delavnicah kreativnega pisanja, poimenovanih Ustvarjalne črkarije. Del njih je nastajal individualno, nekaj pa jih je plod skupinskega pisanja. Alyona, naša EVS prostovoljka, ki je v naše vrste prišla iz Rusije, se je naučila Blokove himne in jo s prelepim glasom ob spremljavi kitare zapela, nad čemer smo bili vsi obiskovalci navdušeni. Gostili pa smo še EVS prostovoljce iz drugih mladinskih centrov in programa PUM-O, Matthiewa, Katarino in Andresa ter prisluhnili, kako zvenijo zgodbe v njihovi materinščini.

Čeprav večkrat slišimo, da se bralna kultura slabša, da mladi niso navdušeni bralci, lahko po tokratni Noči knjige zatrdimo, da imajo knjige zagotovo še bleščečo prihodnost, pa četudi se kdaj berejo s pametnega telefona.

 

 

 

 

Share This