Obisk palestinskega begunca iz Sirije

V sredo, 12. 2. 2020, smo v MDC Bloku gostili Mohamada Abdula Al Munema, begunca iz Sirije palestinskega rodu. Na obisk smo se temeljito pripravili in za gosta dan prej pripravili vprašanja. Za dobrodošlico smo spekli tudi čokoladne piškote.

Mohamad je na obisk prišel skupaj s prijateljem, novinarjem in pisateljem Andražem Rožmanom. Slednji je Mohamada uvodoma tudi predstavil. Andraž je namreč njegovo zgodbo zapisal v knjigi Trije spomini: Med Hajfo, Alepom in Ljubljano.Mohamad je dvojni begunec, njegovi stari starši so bili po ustanovitvi Izraela izgnani iz Hajfe v Palestini v Sirijo. Mohamad se je tako kot begunec že rodil, zaradi vojne v Siriji in ker je bilo njegovo življenje v domačem Alepuogroženo, se je odločil podati se na tvegano pot v Evropo in tako ponovno postal begunec. V Siriji pa so ostali žena in štirje otroci, saj bi bilo potovanje zanje prenevarno.

Sledila so naša vprašanja. Pogovor je sicer večinoma potekal v angleščini s simultanim prevodom, vendar se Mohamad uči slovenščino in jo tudi že govori. Ko je prišel v Slovenijo, o njej ni vedel praktično nič. Pristal je v azilnem domu na Kotnikovi in v sprehodih po Ljubljani mesto in deželo vzljubil. Slovenija je zdaj zanj postala ena od domovin. Ko je po mučnem čakanju končno dobil azil, so se mu lahko varno pridružili še žena in otroci. Otroci hodijo v osnovno šolo in jim po Mohamadovih besedah gre dobro. Mohamad je kot pesnik, pisatelj in založnik tudi zelo aktiven, piše eseje in pesmi, nastopa na literarnih večerih, v Sloveniji je izdal tudi pesniško zbirko Enaindvajset žensk in Ljubljane. Imeli smo možnost prisluhniti, kako zveni arabščina, ko je Mohamad prebral odstavek svojega eseja, nato pa je sledilo branje odlomka v slovenskem prevodu.

Čustveno je razpet med rodnim Alepom in Ljubljano, sam pesniško pravi, da če bi bilo mogoče, bi se njegova duša razdelila na pol, pol bi je bilo v Ljubljani, pol v Alepu. Je odprt, karizmatičen človek, ki se mu ni težko približati.

V pogovornem popoldnevu smo tako izvedeli marsikaj: zakaj človek postane begunec, kaj vse begunci doživljajo na poti in v državah, v katere prispejo,  pa tudi o tem, kako pomembno je preseči predsodke in strah pred drugimi, in kot je to uspelo Andražu in Mohamadu, v človeku z drugega konca sveta odkriti sorodno dušo, bližnjega, ki lahko v odprtem dialogu, medsebojni pomoči in razumevanju drugemu spremeni življenje.

 

 

 

Share This